onsdag 15 maj 2024

Inverted World av Christopher Priest

Helward Mann har bestämt sig för vilket gille han vill ansluta sig till: Future Surveyor, framtidsspejarna. Han har uppnått åldern av sexhundrafemtio mil och det är dags att ta steget in i vuxenlivet och börja arbeta för stadens överlevnad. När han får veta av sin far att de samtidigt kommer att arrangera hans förlovning med dottern till en annan gillesmedlem blir han nöjd.

Dessa och andra omständigheter kring livet i staden låter medeltida, men andra inslag i boken Inverted World avslöjar detaljer från vår samtida värld eller senare: ett stycke plast, syntetisk mat, senare också videokameror, och så är det det där med tideräkningen som inte använder dagar och år utan mil. Man förstår förstås att det beror på att staden rör sig, men anar att mysteriet är mycket större än så. Skickligt avvägt lägger Christopher Priest ut några förklaringar men också fler frågetecken, mer av båda slagen ju längre berättelsen fortgår.

Helwards lärjungeskap i gillesväsendet är en utmärkt introduktion till hur staden underhålls. Det första uppdraget är att arbeta med rälsen som staden rör sig längs: plocka upp spåren bakom staden och lägga ned dem igen framför staden, längs vägen den skall ta. Ett annat gille har ansvar för arbetet med att dra staden framåt på spåren. Ett tredje sysslar med att förhandla och köpslå med lokalbefolkningen om arbete för staden, och ett fjärde är en Milis som försvarar staden mot angrepp utifrån. Gillenas arbete är omgärdat av hemlighet; ingen utanför gillet skall veta hur verksamheten sköts och hur verkligheten utanför staden ser ut. Helwards fästmö Victoria som i egenskap av kvinna inte kan bli gillesmedlem har därför fler frågor än han om vad som pågår där utanför.

Skall inte Helward få komma till just sitt gille snart, och rida framåt för att speja ut stadens framtida väg? Inte än, först sänds han bakåt i stadens spår för att återbörda några kvinnor till deras hemby. På den resan börjar han upptäcka precis hur utsatt och speciell staden är i sin eviga rörelse mot en optimal punkt som också ständigt flyttar sig. Mer och mer märks det hur en betraktares uppfattning av världen beror av utgångspunkten och perspektiven. Christopher Priest lyckas skickligt balansera såväl handling som språk mellan att vara mänskligt/realistiskt och matematiskt/abstrakt, och det gör läsningen av Inverted World minnesvärd både för de personliga ödena och de stora teorierna den presenterar.

Inga kommentarer: