måndag 20 november 2023

Gen V

Ett tag kunde man längta efter gemenskapen på en internatskola för specialbegåvade barn, som Hogwarts eller Xavier's School for Gifted Youngsters. Men det är klart att det mellan allra yttre hot kan förekomma rivalitet och pennalism mellan eleverna på de skolorna också, och självklart är popularitetskampen drivkraften på skolan i The Boys cyniska universum, också påhejad av lärarna och inte minst Vought som äger skolan - och studenterna.


Självklart fångar ju företaget Vought upp de ungdomar som visar sig ha superkrafter och samlar dem på Godolkin University, lätt hybrisartat förkortat till God U. Där går ungdomarna kurser i marknadsföring (av sig själva), diverse sportgrenar där man litet humoristiskt kan slita av sin motståndares armar för de växer ut igen, och så skådespelarklasser. Det är en hel del av ungdomarna som fått krafter som inte är användbara för actionuppdrag, men däremot gör dem intressanta som skådespelare i TV-serier. Det alternativet ligger närmast för Emma Meyer som kan krympa till pyttestorlek. Hon uppträder redan nu som Little Cricket på sin Youtube-kanal med roliga hyss och låtsasfajter med sin hamster.


Ja, det är viktigt att bygga sitt varumärke och få maximalt med följare på sociala medier. Eleverna rankas officiellt efter hur populära de är och konkurrensen mellan dem är oftast knivskarp. Men här och där kan man ändå finna vänskap och kärlek (och jättemycket sex). Cate Dunlap och Luke Riordan har varit tillsammans länge, och med superhjältenamnet Golden Boy tänker alla att Luke kommer att bli den nye Homelander. Men en grym hemlighet i skolans källare driver Luke till en bärsärkagång med dödlig utgång, och den officiella hjälteskalan måste snabbt ritas om.


Liksom i The Boys så skvätter det rejält med blod i Gen V. Inte nog med att det alltid är någon eller några som dödas på de mest splattriga visen i varje avsnitt, utan en av huvudrollerna i serien är Marie Moreau som med telekinesi (hemokinesi) kan manipulera blod, till en början bara sitt eget men snart lär hon sig att göra svårare saker.


Redan vanliga tonåringar är hormon-, känslo- och impulsstyrda, och tänk så mycket som kan gå fel när man har superkrafter och på ett ögonblicks ingivelse i vredesmod kan knyckla ihop en motståndare till en liten boll med tankekraft. Nu är ju vakterna på God U synnerligen våldsbenägna och redo att slå ned på alla försök till uppror av oönskat slag, så det är bara att bereda sig på lemlästningar och exploderande huvuden i serien Gen V. Och också nya varianter på Voughts ambitioner att producera och kontrollera superhjältar på alla sätt de kan.

Inga kommentarer: