torsdag 16 september 2010

Höstens första konsert i Konserthuset

Tillsammans med de kungliga högheterna Konung Carl Gustaf och Kronprinsessan Victoria och ett närmast fullsatt Konserthus hörde jag Kungliga Filharmonikerna spela säsongens öppningskonsert. Och vilken FANTASTISK konsert!

Det första stycket var Mozarts Violinkonsert Nr. 4 D-dur KV 218 (1775). Det började så typiskt glatt och enkelt som Mozart 1A. Men så kom solisten in, den unga Viviane Hagner. Den späda kvinnan tog med sin fiol över hela verket och hela salen! Med stor briljans spelade hon de intrikata stroferna till synes utan fysisk ansträngning, men mimiken röjde hennes totala hängivenhet. Hennes ton hade inte så mycket djup och värme, men var hög och intensiv och klar som kristall. Tack vare hennes allvar blev violinkonserten mer än bara ett vackert stycke; det blev ett verk med tyngd och varaktighet.

Efter många och långa applåder och en blomsterbukett som matchade den vackra ceriserosa klänningen fick vi ett extranummer. Hagner satte åter fiolen mot axeln och blev till ett med både den och musiken hon spelade; den här gången en räcka med eldiga, temperamentsfulla Paganinivariationer. Vilken gudabenådad musiker! Jag är lycklig över att ha fått höra henne.

Kvällens andra verk, Bruckners Symfoni 3 i d-moll (1873-1891), togs upp för en skivinspelning. Publiken var tacknämligt knäpptyst under varje sats, och jag hoppas att skivinspelningen blir en framgång. Orkestern var fantastiskt koncentrerad och samspelt, från varje pianissimo till de mest intensiva fortissimi.

Tredje satsen heter Scherzo, men den har inget skämtsamt över sig. Det närmaste lättsinne är glimtar i de andra satserna; i första satsen några pastorala tongångar, och i sista akten några dansanta stycken som får orkestermedlemmar att le mot varandra. I övrigt är det tunga och seriösa klanger, blandat med många små fragment av melodier med mycket spännande harmonier. Mäktigt, från början till slut, och mycket väl dirigerat och spelat av Kungliga Filharmonikerna och deras chefsdirigent Sakari Oramo. De är värda all framgång och uppmärksamhet de kan få.

Länk till Konserthusets sida där Filharmonikerna spelar Bruckners tredje symfoni

2 kommentarer:

Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren sa...

Hej! Jag läste din kommentar hos Glamorbibliotekaren gällande Lotta-böckerna. Läser du dina böcker nu med? Författaren har ju ett eget litterärt sällskap nu, nämligen oss! Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren. Vi kommer att vara med på Bokmässan i Göteborg i år? Kommer du att vara där kanske? Hälsa på oss då. :)
/Anna

Jenny B sa...

Hej! Just nu har jag inte mina Lotta-böcker hos mig, men minns dem med värme. Tack för inbjudan!