lördag 26 september 2009

Louise Bourgeois på Galleri Andersson/Sandström

På ett svenskt galleri ställs ut några utvalda verk av den för evigt arbetande Louise Bourgeois. Det är en stark kroppslighet i många av verken. Flera silhuetter av torsor med en liten människa i magen - till och med en manskropp med snopp får vara gravid! Jag blir glad över hennes generositet mot barnaälskande män.

Några av kropparna är ifyllda med små rundlar som både kan föreställa paljetter eller förstorade celler. Det blir speciellt tydligt i en större tavla där två lager av former, den ena utförd på hönsnät, åtskiljs med några centimeter, och mellan dem har konstnären skapat "gångar" som liknar öppningar i cellmembran. Så fint! Alla duktiga, ständigt arbetande celler som fyller upp vår kropp och håller oss vid liv, de visas upp och firas i Louise Bourgeois' verk här.


Jag tycker också om de stolta, glada ansiktena ritade med tunna, säkra pennstreck och de tänkvärda orden noggrant broderade på en stor linneduk. Men allra mest tar jag till mig sinnligheten i de anatomiskt inspirerade målningarna.

Länk till Galleri Andersson/Sandströms sida om Louise Bourgeois

Inga kommentarer: