tisdag 2 juni 2009

No one belongs here more than you av Miranda July

Jag tycker om att läsa novellsamlingar. Det behöver inte ta mer än några sidor för att låta läsaren se in i en annan människa, och berätta en historia som antingen fascinerar för ögonblicket, vittnar om ett djupare skeende eller både och.

Miranda Julys noveller beskriver ovanliga episoder ur ensamma människors liv. Riktigt, riktigt ensamma människor, med eller utan hopp om att någonsin komma närmare en annan människa. Ensamheten är outtalad, men den känns som en underliggande oro i varje historia, en oro för att det håller på att bli för sent och att allt är ens eget fel. Det är sympatiskt att de här ensamma människorna också får en röst. Men mitt främsta intryck är ändå att de utnyttjas av författaren när hon sätter dem mitt i de udda händelserna de är med om. Jag känner det som att det är de ovanliga historierna, inte de ensamma människorna, som är viktigast för July. Vi får komma dem långt in i själen, men sedan lämnar vi dem bara och går vidare.

Det finns några noveller som jag tycker speciellt mycket om. Några av de längre berättelserna hinner berätta fylligare och därför engagerar de mer. Men min favorit är den kortaste av dem alla. This Person sammanfattar på tre dryga sidor allt, precis allt som en ensam människa kan önska sig, och även vad hon/han är rädd för mer än något annat. Det är svindlande och ypperligt.

6 kommentarer:

Spectatia sa...

Den här trodde jag att jag hade antecknat på läselistan, men jag måste ha tappat bort anteckningen. Tack för att du påminde och gjorde mig än mer nyfiken.

Jenny B sa...

Den är helt klart läsvärd, det tycker jag!

Hermia Says sa...

Jag tycker också den är värd att läsa. Dock saknade jag nog lite värmen som finns i hennes film, "You and me...". När jag läste noveller högt (på svenska) på biblioteket en dag i höstas var en av novellerna den med inomhussimlektionen. Gillade absurdheten i den.

Jenny B sa...

Vad bra att höra att det finns mer värme i hennes film! Den har jag inte sett än, men vill gärna göra det. Jag tyckte, när jag läste boken, att hennes berättelser kändes som att de låg på en bra nivå för film; litet djupare känslomässigt än de flesta filmer, fast bara inte tillräckligt djupa i en så här speciell bok. Nu ser jag fram emot att se filmen.

Hermia Says sa...

Det finns en del roliga kortfilmer också på Youtube med och av July. Har länkat några hos mig tidigare. En heter om jag minns rätt "How to make a button" - sånt skrattar jag åt ;-)

Jenny B sa...

Det låter riktigt intressant! Tack för tipset, Hermia!