tisdag 14 augusti 2007

The Police - the primer


Om två veckor skall jag gå på The Police i Globen. HURRA! Fastän jag är alldeles för ung för att ha hört dem när de slog igenom, har jag varit ett fan länge. I sommar har jag lyssnat på deras skivor varje vecka, och njutit av musiken och av att jag snart får höra dem live.

Energin och punk-influenserna på de första plattorna (Outlandos d'Amour och Reggatta de Blanc) tar aldrig överhanden över hur bra bandet kan spela. Låtarna har smartare texter än vanliga poplåtar, melodierna är enkla och ändå genialiska. Ljudbilden på de efterföljande plattorna (Zenyatta Mondatta och Ghost in the Machine) mognar till en mjukt ringande pop. Deras sista studioplatta, Synchronicity, är överväldigande bra; full av vackra låtar, framförda av kunniga, samspelta musiker.

Ett tag hamnade jag i ett tillstånd av "det var bättre förr"-gnäll. Deras skivor är så fulla av energi, risktagande och nyskapande. Vilken skillnad mot alla strömlinjeformade über-producerade skivor man hör idag, med ett par-tre hits och resten utfyllnad och egotrippar, muttrar jag för mig själv. Så kommer jag på att jag är orättvis. Utanför hitlistorna finns även idag bra textskrivare, låtskrivare, musiker och sångare. Men The Police är ändå i en klass för sig. Tre så begåvade artister som spelar sin egen musik och utvecklas tillsammans är något att vara tacksam för. Flera av deras hits är inte bara bra, utan låter gudomligt inspirerade.

Inför konserten önskar jag mig några få saker:
- att bandet är fulla av spelglädje på scenen
- att ljudet är bra där jag sitter
- att de spelar Wrapped Around Your Finger
- att amatörerna i publiken inte börjar jubla och tralla med så fort de hör Every Breath You Take
- att besserwissrarna i publiken inte demonstrativt visar att de hänger med i taktväxlingarna i Driven to Tears. (OK, jag får väl räkna mig själv till besserwissrarna och försöka lugna ned mig.)
- att de på raden framför mig inte ställer sig upp. Jag har inflammerade hälsenor och kan inte stå upp i långa perioder. Ååå, jag blir riktigt ledsen när jag tänker på det här. Måste jag välja på att se en svängande rumpa framför mig, och att ha värkande ben resten av året? Gode Gud, låt mig få se BANDET!

Grattis till alla oss som har fått biljetter! Jag har vänner som kommer att vallfärda till Danmark för konserten i Åhus. Men jag kan inte tänka mig annat än att en konsert med The Police är värd några tusenlappar och några nätters resa.

9 kommentarer:

Glamourbibliotekaren sa...

Hurra!! Jeg gleder meg også! Konserten i Århus er stadionkonsert - håper det ikke blir regn... Men det går bra, det også. Synchronicity var den platen jeg oppdaget Police med - da var jeg 8 år! :-D Jeg digget Police og Carola samtidig, haha! (Jeg fikk "Främling"-kassetten omtrent samtidig som min søster kjøpte Synchronicity)

Anonym sa...

Skall också gå och se The Police i Stockholm. Hoppas att andra kvällen (30/8) blir minst lika bra som första kvällen! Måtte de kunna infria mina högt ställda förväntningar. Det krävs att alla är på topp i en trio. Att Sting håller bra klass än är det ju ingen tvekan om, men hur är det med Andy och Stewart? Jag har ingen koll...

Jenny B sa...

Anonym: Jag har läst en del recensioner av tidigare konserter i USA, och på dem lät det som att hela bandet var i god form och samspelta. Visst låter det perfekt?

Glamourbibliotekaren: Jag håller tummarna för att vädret och humöret är på topp även på er konsert!

Anonym sa...

Jag hoppas verkligen att du får en fantastisk konsertupplevelse. Den dagen Tracy Chapman kommer till Sthlm hoppas jag du hänger med mig på konsert...

Jenny B sa...

Annika, mi casa es su casa när du skall på konsert i Stockholm, och jag hänger gärna med dig på så mycket jag kan!

Anonym sa...

Ibland har jag (av olika anledningar) hållit tyst om att Synchronicity var min första LP, men här är nog rätt plats att komma ut :) Kommer ihåg att jag tyckte omslaget var så himla snyggt - och det är det ju faktiskt. Fick biljett till 30/8 i födelsedagspresent av en kompis - storstilat eller hur? Ska bli riktigt kul!

Jenny B sa...

Synchronicity är ju en jättebra första platta! Konserterna kommer säkert att bli fantastiska!

Bokomaten.. sa...

Synd att det i många kretsar är fult att lyssna på Sting och The Police, bara för att Sting har ett världssamvete.. De har ju talang utan dess like, och The Police utgör ju en stor del i popmusikens historia!!

Jenny B sa...

Visst är det löjligt att bojkotta musiken för att Sting arbetar som världssamvete! En del tycker också illa om att han skriver musik i femtakt, sjutakt och till och med niotakt. Men när han gör det så bra! Låtarna skulle inte låta lika bra i vanlig fyrtakt, och de flyter så skönt. Är man basist så kan man det där.