måndag 28 februari 2022
Kustobservationer av Anna Fock
Det är också svårt att ta tag i sitt liv och börja något nytt när man är fast i något man inte vill släppa. Var pojkvännen Madis den stora kärleken i Liis liv, den som försvann? De två verkade höra samman för Liis, men han var ändå en av alla de andra som tycks hitta ett mål och följa det, bort från henne. När han flyttade till Thailand, bort från Estlands mörka vintrar, följde inte Liis med och nu saknar hon honom djupt.
Det är på flera sätt bra att Anna Focks korta roman Kustobservationer utspelar sig i Tallinn. Liis besök på namngivna kaféer och barer blir inte ett daterbart namndroppande av stockholmska miljöer, och att inte känna igen platserna helt bidrar till stämningen av att inte vara rotad. Främst är det ändå Estlands nutidshistoria som ger känslan av att vara avkapad vid rötterna. Ledtråden kommer sent, vid Liis besök hos sin mor som hon inte har större kontakt med, och minnena av välgörenhetspaket hon fick som barn. Ovanpå fattigdomen och bristen på mat och nöjen har Estland byggt en ny, flott värld där människor hittar ny mening med livet eller låtsas som att de gör det. Men grunden är inte helt stabil.
Det är inte ovanligt att känna sig rotlös i trettioårsåldern och det är inte säkert att den känslan varar för alltid - livet kan förändras och bli till något man känner sig hemma i även några år efter att "alla andra" kommit dit. Anna Focks roman kan vara en igenkännande nickning och en liten tröst för den som är mitt i samma situation, och en sympatifylld påminnelse för dem som hittade hem till slut.
Fler böcker av Anna Fock:
Absolut Noll
lördag 26 februari 2022
Allt för Alla på Stadsteatern Fri Scen
torsdag 24 februari 2022
The Book of Boba Fett
onsdag 23 februari 2022
Felet med Eden av E.P. Uggla
måndag 21 februari 2022
Bartók och Prokofjev i Konserthuset
lördag 19 februari 2022
Station Eleven
torsdag 17 februari 2022
A Desolation Called Peace av Arkady Martine
Att uppmärksamma Teixcalaan på detta hot låg i den lilla satellitstationen Lsels intresse, som ett sätt att undgå att bli uppslukade av det stora imperiet. Många av dem som Mahit Dzmare möter hänvisar också till konfrontationerna som kriget som hon startade - litet svårsmält, då det väl borde ligga i Teixcalaans intresse att bemöta en fiende som uppslukar skepp och planeter även inom imperiets gränser. Dessutom finns det också aktörer på Lsel som vill att kriget inte skall vinnas utan fortsätta för alltid så att Lsel skall skyddas från Teixcalaans erövringslusta. Också det är svårbegripligt, för även Lsel är ju möjligtvis hotade av de annalkande utomjordingarna.
Den teixcalaanska namnkonventionen med en siffra följt av ett substantiv blir överraskande personligt, med detaljer såsom att det finns olika former av uppräkningsorden och hur smeknamn formas, till exempel att Three Seagrass kallas Reed av sina närmaste vänner. Återigen följer vi nämnda Three Seagrass och Mahit Dzmare, men också den elvaårige tronföljaren Eight Antidote i hans försök att förstå och också influera vad som händer i kriget mot utomjordingarna, och yaotlek (överbefälhavare) Nine Hibiscus som hanterar sex rymdflottor och deras myteribenägna generaler vid fronten mot hotet utifrån.
Handlingen blir mycket spännande när människorna till sist lyckas ta sig öga mot öga med representanter för de hotfulla utomjordingarna. Men det är ungefär då som andra element i historien och världarna vi läser om börjar närma sig det osannolika. Det gäller både hur människor handlar, och hur olika teknologier fungerar. Det gör att bokens slut blir otillfredsställande, men därmed inte sagt att den är dålig i sin helhet. Tvärtom läser jag gärna mer av Arkady Martine, från Teixcalaan-imperiet eller andra helt nya platser i rymden.
Fler böcker av Arkady Martine:
A Memory Called Empire
Rose House
tisdag 15 februari 2022
Den stora skrivboken på Uppsala Stadsteater
Foto: Maria Lilja |
Foto: Julia Mård |
söndag 13 februari 2022
Falling Water
fredag 11 februari 2022
Svart krabba av Jerker Virdborg
Fler böcker av Jerker Virdborg:
Försvinnarna
onsdag 9 februari 2022
Romantiska symfonier i Konserthuset
Under senare år har man kunnat höra en hel del av Louise Farrencs kammarmusik i Konserthuset, men nu fick vi äntligen höra ett orkesterverk, nämligen hennes Symfoni No 1 i C-moll (1842). Symfonin börjar stilla, nästan försiktigt, men fler och fler instrument ansluter, till slut hela orkestern, och så tar sig musiken ton med den stora säkerhet och självkänsla den är värd. Dirigent Antonello Manacorda leder de goda Kungliga Filharmonikerna till att få musiken att klinga elegant i de mjukare partierna, och stort men inte bombastiskt i den starka sista satsen.
Felix Mendelssohn-Bartholdy var en stor förebild för Farrenc, så det lämpar sig förstås att följa upp med ett av hans orkesterverk, nämligen Symfoni nr 3 i A-moll "Den skotska" (1824). Där får Antonello Manacordas handlag musiken att klinga ljusare och lättare än jag är van vid, och det är inte odelat till nöje, men förstås fortfarande vackert och njutbart. Musiken är fantastiskt målande och varierad men inte spretig, i båda symfonierna och i programmet som helhet.
måndag 7 februari 2022
Luke Cage
lördag 5 februari 2022
The Last Gift av Abdulrazak Gurnah
They liked to keep things light between them, and it gave Anna a mature sense of proportion that she could refuse to see her past as exceptional. She laughed at life's tragedies to avoid the lure of solemn self-importance, which is what she thought a sense of the tragic implied. She thought Nick's laughter was similar but with its own difference.
torsdag 3 februari 2022
Solitaire på Dramaten
Foto: Mats Bäcker |
tisdag 1 februari 2022
Muppets Now
Drivna av pandemin har fler och fler digitaliserats, till och med de älskade karaktärerna i The Muppet Show. Muppets Now är ett halvdussin program med inslag som presenteras på modernt vis, strömmade och sända över nätet (i TV-serien alltså, fast i verkligheten via strömningstjänsten Disney+). Precis som i originalshowen där vi fick se minst lika mycket av vad som hände bakom kulisserna som på scenen, så följer vi inspelningarna utan filter, från att den stressade IT-redaktören Scooter försöker lägga upp inslagen i tid till att programmet avslutas och komplimangerna och kommentarerna om vad han borde göra annorlunda ploppar upp.
Självklart har Miss Piggy ett livsstilsprogram, som råkat få den litet olyckliga titeln "Pigsty(le)". Men hon är förstås samma underbara diva som alltid och visar sitt sköna liv och småpratar med väninnan Linda Cardellini med flera.
En gäst som återkommer flera gånger är den sympatiske Taye Diggs, som straight man till de kära virrande mupparna. Dr. Bunsen Honeydew visar tillsammans med den hunsade assistenten Beaker olika vetenskapliga experiment, vilka absolut inte lämpar sig för upprepning hemmavid.
Den Svenske Kocken är med i ett mattävlingsprogram! Varje vecka kommer nya kändiskockar eller kockande kändisar såsom Danny Trejo till "Økėÿ Døkęÿ Køøkïñ". De står på var sitt håll och lagar sina rätter så goda och snygga som möjligt - åtminstone gör gästkockarna det. Hur klarar sig Svenske Kocken? Kanske får han sin revansch med sista avsnittets uppgift - köttbullar!
Det är roligt att se alla kända och älskade muppar i nya miljöer men i samma härligt kaotiska stil. Muppets Now är en vitamininjektion och ett skönt avbrott från vardagen.