Ensamheten och den karga, utmanande miljön kan driva en fyrvaktare till vansinne, det finns det många fascinerande historier om. I Magnus Dahlström börjar underliga händelser och hallucinationer redan under bygget av fyren. Bokens huvudperson Karl har konstruerat fyren som skall byggas enligt nya idéer som skall vara bättre än de traditionella. Nu leder han uppförandet, och det är både en prestigefråga och en kamp mot väderleken att bli klara i tid, innan vintern kommer.
Tiden är ospecificerad men förmodligen tidigt nittonhundratal, att döma av distansen mellan Karl, Byggmästaren och de anlitade arbetarna, och att Karl, ensam i den blivande fyrvaktarbostaden, har en hushållerska som benämns jungfrun. Karls position som ytterst ansvarig för arbetet pressar honom mellan uppdragsgivarnas förväntningar och arbetslagets behov av ledning när något inte går enligt planerna. Och mindre och mindre går enligt planerna. Viktiga arbetsredskap försvinner eller saboteras. De har visst inte genomsökt ön efter bofasta så noga som de trodde. Men det Karl ser i ögonvrån ser konstigare ut än en vredgad lokalbefolkning.
Karls psyke är redan nära att tappa kontakten med verkligheten och hans tankar far ofta ut i hetsigt repetitiva ordlekar. Det detaljrikt beskrivna konkreta arbetet som han skall leda utan att delta i ställer svårgripbara krav på honom. Det är förståeligt att Karl inte alltid vet vad han skall svara eller göra i svåra situationer för att behålla auktoriteten inför arbetslaget, men därtill börjar han närmast tvångsmässigt utföra fysiska handlingar som blir mer och mer motbjudande. All sympati man kan ha haft för Karl rinner undan samtidigt som man ändå oroas för hans hälsa och vad som kommer att hända.
Handlingen i boken Fyr och det bitvis experimentella utförandet håller inte intresset hela vägen i den korta boken. Samtidigt är det habilt gjort av Magnus Dahlström att faktiskt kunna driva berättelsen så långt utan att helt tappa fokus. Ändå är det bra att minnas att Dahlström utvecklades vidare som författare efter den här boken och polerade sina historier utan att de tappade i mystik, snarare tvärtom.
Fler böcker av Magnus Dahlström: