tisdag 15 augusti 2023

Secret Invasion

En del av TV-serierna i Marvels universum är mycket bra - WandaVision och Loki, till exempel - inte bara för att det dyker upp storspelare ur Avengers' toppskikt, utan för att de har ett originellt upplägg och en hälsosam dos action. De som är mindre lyckade - The Falcon and The Winter Soldier och Secret Invasion - är det inte bara för att de saknar A-laget från Avengers och tuffa actionscener, men det är en del av problemet.


Egentligen har både The Falcon and the Winter Soldier och Secret Invasion berömvärda upplägg, med idén att undersöka vad som händer med den stora massan som upplever sig förfördelad i periferin av de stora händelserna. I The Falcon... gällde det de människor som återkom efter The Blip och fick bo i flyktingläger då nya människor bodde i deras hus. I Secret Invasion handlar det om resterna av Skrull-befolkningen vilka i Captain Marvel letade efter ett nytt hem då deras förstörts av Kree.

Att hitta en hel beboelig men obebodd planet var just så svårt som man kan tänka sig. Nick Fury har efter flera år fortfarande inget att erbjuda Skrullerna. Redan innan det dystra beskedet har många av Skrullerna inrättat sig på jorden och skulle hellre vilja stanna här, fast utan människor som är ivägen, och nu börjar missnöjet koka upp till ett krig.


Och det kriget, det tänker de mer listiga Skrulls orkestera så att de inte behöver strida själva. Då de kan byta utseende och ta människors form, satsar de istället på att infiltrera regeringar och militärers toppar, och från marknivå öka misstron mellan länder genom att utföra terroristdåd i andra nationaliteters namn.


Det är en ytterst deprimerande bild som målas upp i serien Secret Invasion, med en begynnande våldsvåg på mellanstatlig nivå och en fiende som verkligen kan vara vem som helst, även den du litat på i tjugo år. Det är svårt att känna sympati för de Skrulls som fått tillflykt på jorden men nu klagar på att ingen hittat en ny planet åt dem. Samtidigt är de inte heller en utpekad fiende att rikta sin ilska mot för de är så många och så utspridda, och också för att vi vet från början att flera av dem är hyggliga individer. 

Men en big baddie och en eller flera hjältar att hoppas på är vad MCU gör bäst, och det är också receptet för den verklighetsflykt man söker när man ser en Marvel-produktion. Secret Invasion gapar efter för mycket och lyckas inte i sina ambitioner. Först i sista avsnittet kommer en rejäl fightscen som en katharsis, men det hjälper inte upp helhetsintrycket. Och nu har det också hänt en hel del oroväckande saker i MCU, vilka säkert kommer att skaka om och sätta avtryck i kommande filmer och serier. Kommer de att bli lika deprimerande och ofokuserade som Secret Invasion? Hoppas verkligen inte det!


Inga kommentarer: