torsdag 31 augusti 2023

Blue Beetle

Några av oss får inte nog av filmer om superhjältar, hur långsökta origin stories de än har med allt krångligare detaljer för att skilja sig från alla som redan finns. Låt oss gå direkt till det som skiljer Blue Beetle från de flesta andra: han har ingen hemlig identitet att skydda, för hans närmaste familj var där och såg på när en lysande blå skarabé trängde in i hans kropp, slöt in honom i en futuristisk blå dräkt och sköt upp honom genom taket. Den kärleksfullt gnabbande familjen Reyes tog några ögonblicks paus i att retas med unge Jaime i oro över vad som händer med oss. 


Det är lätt att leva sig in i skräcken som Jaime Reyes känner när hela hans kropp invaderas och formas om, och när han susar i ilfart längs Palmera Citys gator för att sedan skjutas upp i stratosfären av ett operativsystem i dräkten som prövar sin värds kapacitet snarare än tvärtom. Men det är tur att dräkten är så kapabel till strid, för strax är Jaime jagad av Victoria Kords grymmaste hantlangare Carapax, vars utrustning och stridslystnad mycket väl matchar den som överraskande har hamnat hos Jaime.


Den första närstriden mellan dem båda är riktigt intressant, då de båda har en viss ryckighet i rörelserna som gör att de ser så icke-mänskliga ut som ursprunget till deras kraft faktiskt är. Det blir fler urladdningar mellan dem båda under olika förhållanden allteftersom handlingen fortskrider, och däremellan några actionscener i större format där en stor mängd av Kord Industrys säkerhetsstyrka blir brutalt nedgjorda av en farkost med det charmiga utseendet av en rund blå insekt. 


Handlingen växlar mellan actionscener och stunder när familjen Reyes visar hur mycket man älskar varandra, antingen genom att riskera livet för att rädda en annan familjemedlem eller genom att retas till irritationens gräns och förbi den. Men familjesammanhållningen är en viktig del i historien om Jaime Reyes/Blue Beetle, och det är alltid uppfriskande att se en superhjälte som inte drivs av hämndlystnad och drar sig undan från världen i en underjordisk grotta fylld av avancerad teknik. Men om det blir en andra film om Blue Beetle så gissar jag att vi får se mer av det också, och som sagt, en del av oss får aldrig nog av det.

Inga kommentarer: