tisdag 2 januari 2024

Exit Jorden av Magnus Ivarsson

Ramberättelsen i den här faktaboken är att man - du! - lämnar jorden i en rymdfarkost för att landa på Mars och kolonisera vår grannplanet. I varje kapitel gör så Magnus Ivarsson utvikningar i relevanta teman: rymdfärdernas historia förstås, men också planeter och andra föremål i rymden, och livets uppkomst på jorden. Där har han unika och intressanta kunskaper att förmedla med sin bakgrund som geolog som sedan forskat i bland annat astrobiologi.

Språket är ledigt och lätt att följa, men Ivarsson tummar aldrig på den vetenskapen och har vänligen bifogat en kort men användbar ordlista i slutet av boken. Efter hand som vi fiktiva marsfarare närmar oss vårt nya hem väver författaren in ett kapitel om transhumanism som ett sätt att anpassa oss till ett liv i helt annorlunda och potentiellt dödliga miljöer. 

Optimismen är stark och uppmuntrande när Ivarsson berättar om vad svampar kan göra för oss: bryta ned giftiga ämnen till användbara material, och tillverka bostadshus, rymddräkter och mat på bordet för marskolonisatörerna. Den här entusiasmen är bra för att få en att rikta insatserna mot något som kan bli riktigt användbart och till och med roligt i en avlägsen framtid, även om det finns en hel del jobb kvar för att få allt att fungera. Sammantaget gör det - den vetenskapliga grunden, visionerna och de konkreta exemplen på ett liv på mars - Exit Jorden till en underhållande bok som man också lär sig och får nya tankar av.

Inga kommentarer: