tisdag 30 januari 2024

1670

Året är 1670 och Jan Pawel äger halva Adamczycha, en lerig liten by i Polen. Bland de hunsade bönderna går Jan runt i pråliga kläder, med ambitionen att bli den viktigaste Jan Pawel i Polens historia. Jans hustru Zofia, ständigt klädd i svart, är ett åskmolm. Äldste sonen Stanislaw är den utsedde arvingen men vill hellre spela med sitt band. Mellansonen Jakub präst med sällsynt surmulen uppsyn och dito åsikter. Yngsta dottern Aniela vill inte bli bortgift med någon storbondes son utan har förvånande åsikter om klimatförändringarna och jämlikhet med bönderna. 


Liknande idéer om medbestämmanderätt och lättare pålagor på bönderna har storbonden Andrzej, som förtretligt nog äger andra halvan av byn vilken dessutom är mer framgångsrik än Jan Pawels halva. Men Jan Pawel fortsätter att satsa på sin egen storhet genom att försöka imponera på förbiresande magnater och förtrycka sina bönder litet till.


I byn finns andra roliga personligheter: bland andra Bogdan, polsk nationalist som ibland är litet för stridslysten för sitt eget bästa, och så sötnosen Maciej som är förtjust i Aniela. Mer eller mindre brutala men tidstypiska seder och åsikter presenteras med moderna reaktioner och språkbruk vilket bidrar till den lättsamma, komiska stämningen i TV-serien, och i mockumentary-anda talar huvudpersonerna ofta in i kameran. Och man hatar svenskarna, tvi!


Humorn i serien 1670 är rapp och smart och litet smådum ibland, och vi kan ju hoppas på fler säsonger i samma stil!



2 kommentarer:

Matilda sa...

Den blev jag mycket nyfiken på! Jag förstod det som att originalspråket är polska men trailern var dubbad. Vilket språk finns den på Netflix?

Jenny B sa...

Jag klickade mig fram till att höra den på polska på Netflix! Jag tyckte bättre om det än att höra den dubbad.
(Ledsen att jag inte såg din kommentar tidigare!)