torsdag 4 januari 2024

Bodies

Shahara Hasan är polis i London år 2023 och det är nog inte första gången hon hittar en död kropp på en bakgata. Kanske inte ens första gången hon hittar en naken kropp med en skottskada. Hon följer upp sin ledtråd och får fatt i en pojke hon såg vid platsen, men vad han säger är kryptiskt och undanglidande. Så får vi se den nakna manskroppen hittas på samma bakgata av andra poliskonstaplar - år 1941 och år 1890. Och till sist också år 2053. Utseendet, positionen på marken, ett sår i pannan, skottskadan och en tatuering på handleden övertygar om att det är samma döda person vi ser i fyra upplagor. Men det vet inte de fyra olika poliserna utan påbörjar undersökningar var och en efter sina förutsättningar.


Vi som följer TV-serien Bodies snappar upp ledtrådar från alla de fyra utredningarna, ser likheter och kan börja lägga pusselbitar. "Know You Are Loved" är ett meddelande som när det vävs in i konversationen låter mer hotfullt än kärleksfullt. Samhället vi ser år 2053 är välordnat men snart märker vi att det är skrämmande repressivt, och det tycks utgöra kulmen av vad som har hänt under de tidigare utmärkta åren, men hur gick det till och vad har de inblandade människorna för del i det hela?


Det är ingen hemlighet att Bodies handlar om tidsresor. Det finns olika skolor om hur mycket eller inget alls en resa bakåt i tiden kan påverka framtiden. Vi kan gissa att planer som satts igång redan år 1890 har grundlagt det som kommit att bli samhället år 2053, och det tycks finnas hemliga grupperingar av människor som arbetar för just det under alla år som tickat på sedan dess. Konspirationen verkar så skickligt och listigt planerad och genomförd att det verkar omöjligt att hindra den. Och hur skall de fyra polisinspektörerna kunna dela sin information mellan sig genom tid och rum (främst tid)? 


Logiken i Bodies' historia är inte helgjuten, eller kanske är den det men inte tillräckligt förklarad, och kanske kommer vi att kunna få veta mer i en andra säsong. Men presentationen av handlingen inklusive dess tidsreselogik är tillräckligt övertygande och spännande för att göra Bodies till en serie man bara vill fortsätta och se mer av.


Inga kommentarer: