söndag 2 juni 2024

Witch King av Martha Wells

När Kai kommer till liv igen vet han att något är fel - mycket är fel. Han kan kontakta fränden Ziede som han brukar, på magiskt sätt via pärlan av hennes blod i hans hjärta, men även Ziede är förvirrad och oförmögen att röra sig. Efter hand kommer vi att få veta mer om hur vatten hämmar Kais krafter, men redan nu förstår vi att det ligger grundliga kunskaper, intriger och planering bakom hur Kais kropp placerats i en kista djupt under stora vattenmassor. Vattenmassor som nu rinner undan - på vems uppdrag och vad vill de med Kai - Kaiisteron, Witch King? Han är beredd på strid under dessa underliga omständigheter och det är gott det.

I världen som Martha Wells berättar om i boken Witch King finns olika grupper med tillgång till olika källor till makt, och vartannat kapitel utgör tillbakablickar till en period där Hierarchs med våld ville ta makten över dem alla, också de dödliga vilka inte har tillgång till magi. Man hinner fundera på om detta är ett slag av många mellan tronpretendenter som inte tar hänsyn till hur många liv de släcker i sin kamp om makten, och om kanske Kais folk är lika grymma som Hierarchs. Men scenerna ur hans bakgrundshistoria berättar om frivilligt ingångna avtal mellan dödliga och demoner, där Kai och flera andra demoner tar plats i var sin avliden människas kropp och lever och samarbetar med hens folk.

Frågan är fortfarande vem som fängslade Kai och Ziede till att börja med, och vilka det var som ville återuppväcka dem. Men ännu mer bråttom är det att hitta Ziedes hustru Tahren, som de båda helt har tappat kontakten med. Deras resa för att hitta ledtrådar och Tahren själv ger oss inblickar i de fascinerande landskapen och de som lever där. Skildringarna av miljöerna och i än högre grad av personerna och deras klädesplagg är rika och lockande. Ännu mer spännande är scenerna där Kai, Ziede och deras allierade strider mot fientligt sinnade personer med andra men minst lika kraftfulla källor till magi.

Martha Wells har skrivit böcker i fantasy-genren tidigare. Jag var inte så förtjust i hennes The Cloud Roads, men i Witch King flyter handlingen bättre, och världsbygget är visserligen komplicerat men mer lättfattligt. Den av många älskade och roliga cynismen i Wells böcker om Murderbot skymtar bara då och då här, för Wells väljer en annan berättarröst och den fungerar väl. Witch King är en god äventyrsberättelse i en intressant värld.

Fler böcker av Martha Wells:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar