fredag 16 februari 2024

The Other Black Girl

Nella Rogers har alltid drömt om att arbeta på ett bokförlag, men misstänker att hon på Wagner Books inte kommer att få chans att visa vad hon går för. Varför? Hon är den enda svarta anställda bland dussintals vita kvinnor som verkar leva i en annan värld än Nella, vare sig de är etablerade författaragenter eller assistenter som hon själv. Det är med glädje och litet förvirring som Nella möter den nyanställda Hazel, även hon svart. Så skönt att ha någon som förstår Nellas små och stora problem - eller? Eller kommer Hazel att lägga ett litterärt krokben för Nella igen, sådär som hon gjorde den allra första dagen, eller är hon verkligen på Nellas sida?


Men Hazel är så självsäker och peppar Nella, även om hon är litet väl påflugen ibland. Pojkvännen Owen och i synnerhet bästa vännen Malaika är desto mer skeptiska mot Hazel. Och Nella upplever såväl skräckscener med flimrande ljus i korridorerna på jobbet, som lappar från främlingar på tunnelbanan som varnar henne för Hazel. 


De mystiska händelserna och den svårdefinierade misstänksamheten mot Hazel gör de första avsnitten riktigt spännande. Som åskådare kan man välja att tänka att kameran, lojal med Nellas tveksamhet, överdriver några av Hazels skumma blickar och att de fysiska händelserna beror av slumpen. För ett tag hinner man undra om Hazel kanske är för avog för sitt eget bästa eller håller på att bli galen.


Men tyvärr, som så ofta är det spänningen i det osäkra som är bäst, och förklaringarna aldrig lika tillfredsställande. När sanningen bit för bit uppdagas verkar trådarna inte hänga ihop längre, och historien verkar till och med säga emot sig själv. TV-serien The Other Black Girl bygger på en bok, vilket ofta är bra då det betyder att handlingen är genomarbetad, men ibland kan vara sämre då nyanser i berättelsen försvinner eller förvirrar i filmatiseringen, och det är fallet här. Vad gäller boken så finns det redan läsare som uttryckt detsamma om hur handlingen inte håller hela vägen till slutet. Men The Other Black Girl är ändå till största delen en riktigt spännande och underhållande serie.

Inga kommentarer: