tisdag 10 oktober 2023

Tiny Beautiful Things

När vi först ser Clare visar hon inte sin bästa sida, och omständigheterna verkar vara jättejobbiga. Dyngrak ramlar hon hem från krogen och slår sönder ett fönster för att ta sig in eftersom hon glömt nycklarna. Men hon skulle inte ens vara där egentligen - maken Danny har slängt ut henne ur hemmet och nu ser han och dottern Rae missnöjt på sin jobbiga mamma. Krånglet fortsätter när hon försöker sova på sin arbetsplats och hamnar i nya trassliga situationer.


Tidvis är serien Tiny Beautiful Things så jobbig att se på att det frestar att ge upp, trots att huvudrollen spelas av den lysande Kathryn Hahn. Det är grymt att kasta ut någon ur hennes eget hem. Fast så arga som Rae och Danny är på Clare så tycks hon ha svikit och sårat dem många gånger under åren som gått. Men allteftersom avsnitten tickar på löser en del av knutarna upp sig trots att såväl Clare, Danny och Rae som alla omkring dem beter sig själviskt (om än förståeligt, för vem kan vara logisk och förlåtande i alla ögonblick).


Tillbakablickarna till Clares barndom ger ledtrådar till hennes kaotiska nutid - saknaden efter den fina mamman, det djupa såret av att hon dog alltför ung, och brännande ögonblick av skuldkänslor när Clare kommer ihåg ögonblick då hon sårade sin mamma. Samtidigt har Clare fått ta över som Sugar, den kloka anonyma person som svarar mail från läsare med svåra problem. Det låter osannolikt att någon med så rörigt liv som Clare skall kunna ge andra människor råd men hon skriver sina svar med förståelse och insikt om hur krångligt allt kan vara, och det är just vad läsarna behöver.


Serien Tiny Beautiful Things bygger på en bok med samma namn av Cheryl Strayed. Det är en bra idé att göra en TV-serie av en bok, men filmatiseringen känns inte helt lyckad i några detaljer. Det gäller den annars underbara Merritt Wever i rollen som den saknade mamman - åldersskillnaden mellan henne och dottern ser inte trovärdig ut, hur sympatisk hon än är i sin roll. Att Sugars råd får så stort genomslag är i sin tur något som säkert presenteras bättre i boken - här drunknar de i de starkare känslorna som tryfferar handlingen. Tiny Beautiful Things kan vara värd att se men den är säkert inte intressant för alla.

Inga kommentarer: