torsdag 27 juli 2023

The Plot Against America av Philip Roth

Charles Lindbergh var mäkta populär i USA efter att han 1927 blev den första människan att soloflyga över Atlanten. När andra världskriget drog in fler och fler europeiska länder i blodbadet, propagerade Lindbergh för att USA skulle hålla sig utanför. I vår verklighet blev det inte som han ville, och USA gav sig in i kriget. I boken The Plot Against America låter Philip Roth historien gå en annan väg. "Vote for Lindbergh or Vote for War" blir parollen, och vi får se hur den stilige Charles A. Lindbergh röstas fram till president år 1940.

Lindbergh står redan på god fot med flera högt uppsatta personer i Tysklands nazistiska regering, och de vänskapliga förbindelserna fortsätter som en garanti för att de båda länderna inte skall störa varandras handel eller angreppskrig. Att nazisterna specifikt förföljer judar gör att den judiska befolkningen i USA enträget vädjar om att hjälpa de utsatta i Europa. Men i ett isolationistiskt USA pekar det ut dem som krigshetsare, och nu startar presidenten ett flertal initiativ för att integrera USA:s judiska befolkning eller snarare utplåna deras egenart. Till det läggs en stegrande antisemitism i befolkningen vilken blir mer och mer öppen och accepterad.

Philip Roths bok växlar perspektivet mellan det politiska spelet och vad det får för inverkan på vardagslivet för vanliga människor med judisk bakgrund. I fokus för det senare sätter Roth en fiktiv version av sin egen familj, med sig själv som sjuårig pojke. Världshändelserna får effekter i familjen Roths eget hus då flera av familjemedlemmarna intar olika ståndpunkter och lever ut konsekvenserna. 

Till att börja med är det fadern, Herman Roth, som utmärker sig genom att protestera högljutt när familjen diskrimineras under en semesterresa till Washington. Det går att till en början se hans vredesutbrott som opassande, litet pinsamma och kanske litet farliga för honom själv och hans familj. Men det är att välja perspektivet av ett offer som borde huka under förtrycket och acceptera sin plats. Varför skulle en människa som nyss betraktats som en fullvärdig medborgare plötsligt acceptera att behandlas sämre?

En mer vågad insats gör Philips unge kusin Alvin, som tar värvning i den kanadensiska armén och strider mot Tyskland i Europa. En heroisk uppoffring, men det är inte en hjältes återkomst vi får se. 

Vågskålen tippar åt andra hållet när storebrodern Sandy blir rekryterad till Just Folks, ett program specifikt utformat för att skicka ut judiska tonåringar till jordbrukare i Mellanamerika för att arbeta hårt och möta andra värderingar än de uppfostrats med. För Sandy är det en spännande sorts tonårsuppror mot familjen, och självklart kommer det att forma hans åsikter just så som president Lindbergh önskar.

I ett appendix finns ett tal som hölls av Charles A. Lindbergh den 11 september 1941, Who Are The War Agitators?, som visar att utvecklingen i boken inte är helt osannolikt. Bland andra historiska personer som får stor plats i boken gör det gott att se journalisten Dorothy Thompson skratta offentligt på ett nazi-sympatiserande kampmöte, Thompson som var gift med Sinclair Lewis som 1935 skrev den kusligt framsynta boken It Can't Happen Here om en korrumperad presidentvalskampanj.

The Plot Against America visar hur paranoian steg för steg tar över i USA och öppnar för antisemitism på nationell nivå likväl som på lokal nivå. Det är mycket trovärdigt fram tills att tempot och temperaturen skruvas upp i de sista kapitlen, men även då är det mycket spännande.

Inga kommentarer: