tisdag 11 juli 2023

Star Trek: Picard

Jean-Luc Picard är en av de legendariska befälhavarna i Star Treks universum. I serien som bär hans namn möter vi honom först i en lugn och skön pensionärstillvaro, på familjens vingård. Och hans harmoniska jordtillvaro är inte helt bortkopplad från övriga universum; på gården bor två romulaner, Laris och Zhaban. Och harmonin är bräcklig: kapten Picard drog sig tillbaka från Starfleet då ett storskaligt uppdrag att rädda romulansk befolkning från en exploderande supernova slogs i spillror av revolterande synthetics. Så nu är synthetics förbjudna, och misstänksamheten är hög mellan romulaner som känner sig svikna och människor som inte ville lägga resurser på att rädda romulanerna.


Snart höjs insatserna ytterligare. Vi får se ett ungt par attackeras av romulanska lönnmördare, men när pojkvännen dödas triggas en stridskapacitet hos kvinnan, Dahj, som lyckas oskadliggöra angriparna och nu söker sig till Picard för hjälp. Det märks att mycket står på spel, och det höjer genast intresset för att se vidare och få veta hur det skall gå.


Många av oss som inte har följt de tidigare TV-serierna har ändå snappat upp viktiga begrepp och personer från Star Treks värld, och även vi kan förstå och dela glädjen när fler och fler av Picards gamla kollegor sällar sig till skeppet han snart ger sig ut på; Raffi Musiker, Seven of Nine, i ett par olika uppenbarelser Data, och ännu fler gamla vänner och fiender allteftersom säsongerna tickar fram. Och även vi nybörjare kan känna rysningar när vi ser hur en före detta Borg-kub har deaktiverats och blivit till en tillflykt för flyende romulaner. Är de verkligen säkra där, hur nära är det att gamla assimileringar återuppväcks?


Att den gode och engagerade författaren Michael Chabon skrev och drev hela första säsongen av Star Trek: Picard och även en del av den andra kan man märka i den intrikata men genomarbetade handlingen, som i första säsongen sträcker sig till en kontakt utanför vårt universum, och i andra säsongen leder till en tidsresa tillbaka till det grymma och spännande årtalet 2024. Tyvärr är båda dessa spår en-säsongs-underverk som sedan försvinner i glömska inför den tredje säsongen, vilken i mitt tycke är den svagaste. Där återanvänds en del av de mest stereotypa troperna, med onda inre drivkrafter som måste omvandlas i sista sekund med kärlek och vänskap. Men det är fint att få följa Jean-Luc Picard och hans närmaste till slutet av serien.

Inga kommentarer: