lördag 25 februari 2023

Mlimas berättelse på Playhouse Teater

Efter några meningar förstår vi att individen som berättar sitt livs historia för oss är Mlima, elefanten i pjäsens titel. Han växer till att bli stor och stark och hans mor berömmer hans långa, fina betar. Men det är de som kommer att förkorta hans liv. Den kraftfulla dansen han framför övergår i grymma dödsryckningar. Tjuvjägarna har spårat honom i fyrtio dagar och nu har de träffat honom med en giftpil. "Hoppas att hans ande inte kommer att förfölja oss" säger den ene till den andre, men det är just vad som händer i Mlimas berättelse.


Jag gillar när historier skickas vidare som en stafettpinne mellan de medverkande; av två personer i en scen återkommer en i nästa scen med en annan, vilken i sin tur möter en tredje i scenen som följer. På så sätt kan vi också se hur människorna spelar olika roller beroende på vilka de möter och vad de vill ha ut av just det mötet. 


Tjuvjägarna trodde att de gjort sitt livs kap när de sköt Mlima och stal hans stora, vackra betar. Men Mlima var känd och uppmärksammad i Kenya, så att sälja elfenbenet kommer att bli ännu svårare än vanligt, kanske till och med omöjligt. Vi ser hur Mlimas död blir en nesa för dem som hade till uppdrag att övervaka och skydda honom, men också hur människor försiktigt eller helt öppet frågar sig fram eller mutar för att bli den som lägger beslag på betarna.


Måns Clausen och William Wahlstedt ger skickligt sina olika roller skilda personligheter och manér, medan Inès Cherif skulle vinna på att tona ned sin spelstil och våga landa i nyanser istället. Timothy Waliggo Kakeeto ger med sin imponerande dans liv och elefanten som dödats, och påminner om att det som de övriga på scenen talar om som ett problem, eller pengar, eller en källa till konst av elfenben, det var nyss en levande varelse. När vi till slut ser honom reducerad till en prydnad så ser vi att hur vacker prydnaden än är, så är den skapad av en individ som nu är död. Det är med stor kunskap och eftertanke som Lynn Nottage har spunnit sin intressanta historia om Mlima.


Foto: Ola Gäfvert


2 kommentarer:

  1. Hej Jenny!
    På sätt och vis mycket synd att jag missade denna mycket intressanta historia: " Miimas berättlse" i fredags. Det låter som en mycket intressant och tänkvärd pjäs!

    Men mycket intresssant det jag läste om än inte allt av din recension om: " Miimas berättelse".

    Marika Frykholm

    SvaraRadera
  2. Jag önskar att du varit med, men vi kommer att ha många fler fina teaterupplevelser tillsammans, det tror jag!

    SvaraRadera