onsdag 11 januari 2023

Drakar av Johan Egerkrans

Drakar är i fokus för Johan Egerkrans senaste bok. Definitionen vidgas till att ta in några liknande monster, men vi får också se hur många varianter på drakar det finns i människans mytologier. Boken håller sig främst till västerländska och österländska drakar, men bara där finns det många olika sorters odjur och ännu fler berättelser om dem.









Vi har i vår nordiska mytologi Nidhögg som illvilligt gnager på Yggdrasils rötter. Läser man boken i ett svep kan de många historierna om drakar, oskyldiga offer och modiga drakdräpare bli för lika varandra, så det är värt det att plocka upp boken då och då, och notera de berättelser som skiljer ut sig. Litet mindre kända historier som den om Sankta Marta som betvingade odjuret Tarasque är intressanta att få höra. 


Vi får förstås också historien Sankt Göran som dräper draken, och en diskussion om vad som representeras av draken och även Sankt Göran och alla oskyldiga jungfrur i berättelsen - tolkningarna har förändrats genom århundradena. Dock skaver det litet när Egerkrans återberättande av myterna blir mer raljanta, även om det som läsare går att skaka på huvudet åt hur fantastiskt hjältemodiga en del drakdräpare. Men det är bättre att göra det på eget initiativ än att få det serverat i en bok som redan bara kan presentera korta återgivningar av gamla legender.


Många drakar är delar av olika kulturers skapelseberättelser, ja, ibland även delar av världen vi lever i, som den kvinnliga kaosdraken Tiamat som dräptes och styckades av Marduk i det babyloniska eposet Enuma Elish. Världens undergång och även återfödelse kan de ha del i, såsom Midgårdsormen, Leviatan och Ouroboros.


Men förutom de stora och de enorma drakarna finns även mindre drakvarelser, och Johan Egerkrans illustration av en salamander som lever i elden fascinerar mig djupt. Säkert får andra läsare andra favoritbilder i den vackra och litet oroväckande boken Drakar.

Fler böcker av Johan Egerkrans:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar