torsdag 12 januari 2023

Better Than Us

Vi befinner oss några år in i framtiden i Ryssland (ett någorlunda högteknologiskt och fungerande land som spelades in innan det självdestruktiva kriget inleddes). Där finns humanoida robotar - dels sådana med tydligt plåtschassi, dels undersköna botar som liknar människor fast är vackrare. På robotföretaget Cronos möter vi kronjuvelen Arisa, som dock inte tolererar de förutsägbara sexuella påstötningarna utan slår tillbaka mot kladdaren - med dödligt våld! Detta är hittills ohört men intressant och användbart för Cronos. Men Arisa har redan hunnit rymma vilket ger upphov till ett av många vredesutbrott för den koleriske och inte uppenbart kompetente VD:n Viktor Toropov.


En liten flicka, Sonya Safronova, blir Arisas första vän och Första Användare. Hennes föräldrar och storebror Egor är alla i luven på varandra på grund av den pågående och uppslitande skilsmässan i familjen. Kan Arisa vara till hjälp med de många problemen som människorna har? Både ja och nej - ytterligare problem tillkommer ju för att både Cronos och polisen letar efter Arisa. Och också för att Egor dras till de våldsamma ungdomarna i anti-robotrörelsen Likvidatorerna.


De futuristiska inslagen i serien är minimala men OK. Det vi ser är annars ett övervakningssamhälle som kanske inte är så olikt det som serien Better Than Us skrivits i. Där finns självsvåldiga machomän och smarta men upproriska kvinnor på flera nivåer - polisen, företaget Cronos, ungdomsgängen. Inga tankar på nepotism lyfts inför det faktum att Viktor Toropovs fru Svetlana är programledare för auktionen/uppvisningen där en robot skall väljas ut för statlig massproduktion, något som hennes far också har inflytande över.


Det är litet udda men kanske inte helt överraskande att Cronos vill vinna tävlingen, då de faktiskt inte själva har tagit fram roboten Arisa - så hur skall de kunna producera fler av hennes kaliber? Litet senare i serien följer man upp det faktum att Arisa faktiskt är tillverkad i Kina. Vid det laget börjar tyvärr också huvudpersonernas personligheter att slå om från hur vi dittills lärt känna dem, vilket är mycket synd, då delhistorien med Arisa som vän till familjen Safronov hör till de mer givande i serien.


Något eller snarare någon att vara tacksam för är huvudrollsinnehavaren, Paulina Andreeva som spelar Arisa. Med sin lätt konstlade frisyr, supersläta hy och framför allt litet stelt manér gör hon just rätt intryck som en robot som bara nästan är som en människa. Därför är det extra synd hur hennes karaktär urartar i andra halvan av serien. Innan det är dock Better Than Us ganska underhållande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar