Vi är nog många som haft en period då vi slukat allt vi kom över om de gamla nordiska gudarna. En del av det vi läste då finns kvar i bakhuvudet men mycket har hunnit glömmas. Just som med förra boken Nordiska Väsen tar Johan Egerkrans och återupplivar våra minnen av hur asarna är släkt med varandra och hur vänskaper och fiendskaper går dem emellan dem och med de andra varelserna som lever i Yggdrasil.
Nu är det hela världar som Johan Egerkrans beskriver och hans illustrationer fyller hela boksidan så att man riktigt känner att proportionerna är enorma. Han börjar från början, när Oden, Vile och Ve slår ihjäl Ymer och av hans kvarlevor formar världen i Ginnungagap.
I Midgård lever asarna och vi får läsa om deras styrkor, egenheter och mäktiga vapen, verktyg och riddjur. Ganska kort berättas också några av de många historier som fanns om de olika asarna, som när Tor kämpade mot svårövervinnliga motståndare hos jätten Geirröd. Loke är ofta med på äventyren eller har orsakat dem själv av oförsiktighet eller illvilja.
Johan Egerkrans gestalter är ofta litet kantiga vilket bidrar till att de ser oförutsägbara och farliga ut. Jättehäxan Angerboda har tillsammans med Loke fött Midgårds stora fiender Fenrisulven, Midgårdsormen och dödsrikets gudinna Hel.
På bokens sista sidor finns en litteraturlista och Johan Egerkrans egna ord om hur han har läst och uppmanar andra att läsa Snorre Sturlasson och andra viktiga böcker. Dock finns det ju andra källor och forskare som håller på andra utföranden av de nordiska myterna, så Nordiska Gudars framställning av gudarna och skeendena bör inte ses som facit utan en av många källor.
De mäktiga gudarna och deras rike varar inte för evigt. Från skapelsen över roliga och sorgliga äventyr mot varslen om undergång kommer vi till sist till Ragnarök, imponerande skildrat över ett helt uppslag. En era är till ända men för människosläktet var det inte slutet.
Fler böcker av Johan Egerkrans:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar