onsdag 21 oktober 2020

Rymdteleskopet Hubble på Fotografiska

 I en bana 600 km ovanför jorden rör sig sedan trettio år rymdteleskopet Hubble. Ostört av jordatmosfären har det studerat vårt eget solsystem och vår hemmagalax Vintergatan, men också fenomen längre bort, som supernovor och svarta hål i andra galaxer, och gjort upptäckter som hjälper oss att beräkna universums ålder och expansion.

Gaseruptioner från en "stjärnfabrik" i Vintergatan
 

Utställningstexten på Fotografiska berättar utförligt om hur det Hubble fångar upp är bilder av hur universum såg ut för länge sedan - ljuset från något som ligger 100 miljoner ljusår bort har ju färdats i 100 miljoner år för att komma hit. De mest avlägsna galaxer Hubble har observerat ligger 13 miljarder ljusår bort.

 

De fantastiska bilder vi har fått från Hubble har inte från början den färgprakt som vi har börjat vänja oss vid, utan är färglagda av forskarna för att utvalda detaljer skall bli tydligare, som till exempel vilka grundämnen som ingår i gasformationerna. I den svindlande bilden med namnet Pillars of creation har svavel fått en röd ton, väte grön och syre blå, vilket inte motsvarar verkligheten men gör formerna tydligare och ger en visuell modell av något forskare kan arbeta vidare med.
(Se denna länk för ytterligare förklaringar.)

 

 

I ett litet, delvis mörklagt rum visar Fotografiska sju vackra och svindlande fotografier från Hubbles observationer, samt en översiktsfilm med fler fascinerande vyer och bilder. (Ett foto till hänger utanför salen.) Det är inte mycket men intensivt och inspirerande att få se.

Länk till Fotografiskas sida om Rymdteleskopet Hubble



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar