måndag 31 oktober 2011

Contagion på bio

"Felet med vår värld är att de dumma är så säkra på sin sak och de kloka så fulla av tvivel." Bertrand Russells ord går inte att tillämpa direkt på filmen Contagion, men de är bra att ha i bakhuvudet. För i filmen är hjältarna vetenskapsmännen, de som jobbar långsamt och långsiktigt. Men det de försöker säga och göra riskerar att omintetgöras av skamlösa lögnare och upprörda folkmassor som vill ha snabba lösningar.

En smittsam och dödlig virussjukdom har uppstått i Asien och sprider sig över världen. Det räcker med att bara en av de smittade reser vidare med flyg; genast sprider sig viruset till människor på flygplatsen som i sin tur för det vidare till sina destinationer. En nysning på en fullsatt buss kan sprida smittan till många andra, som bär den vidare och smittar ned andra. Kameran glider över kontaktytor som många kommer att beröra inom de få sekunder som viruset överlever i luften: en ledstång, ett dörrhandtag, ett glas någon har druckit ur, ett kreditkort.


När folk runt om i världen börjar skaka, tugga fradga och sedan dö, börjar Centre for Disease Control i USA och WHO att leta efter sambandet, ursprunget, botemedlet och hur man kan begränsa verkningarna i samhället. De arbetar metodiskt och tålmodigt. En reser till Macau för att ta reda på var smittan kom från och hur den uppstod. En börjar undersöka viruset för att hitta vad som kan neutralisera det. En reser till en drabbad stad och sätter upp karantänzoner, under lokalpolitikernas sura protester. (De spelas av Marion Cotillard, Elliott Gould och Kate Winslet, och många andra kända ansikten befolkar filmen.) Mjuka övergångar mellan scener utan dialog låter betraktaren själv sluta sig till vad som händer och vad som måste göras härnäst. Det känns skönt att regissören Steven Soderbergh litar på att vi förstår vad som händer utan övertydliga förklaringar.


Men enkla svar är vad bloggaren Alan Krumwiede (Jude Law) kommer med. Medan vetenskapsmännen fortfarande arbetar med att förstå viruset och utveckla ett fungerande vaccin, trumpetar han ut att lösningen är en homeopatisk smörja han själv kan rekommendera. Hundratusentals människor tror på hans ord, och de försäljningsställen som har det i lager blir nedtrampade av oroliga människohoper. Så synd att alla de som inte litar på offentliga institut inte tänker så långt som att även vara skeptiska mot dem som säger sig veta vad myndigheterna döljer.

Förutom de hårt arbetande vetenskapsmännen och den cyniske hemmabloggaren får vi se händelserna ur synvinkeln av en everyman, Matt Damon, som råkade hamna i centrum av smittoutbrottet. Vardagslivet påverkas av den hotande smittan, och länge är det osäkert hur mänskligheten skall klara sig. Scenerna från huset där han stängt in sig med sin dotter ger en god uppfattning om hur svårhanterlig situationen måste vara när man inte riktigt vet vad som pågår.


Contagion är en lågintensiv thriller där spänningen inte ligger i energiska actionscener utan i den långsamma kampen mot en osynlig fiende, ett virus som muterar och sprider sig trots försök att bromsa det. Utan att förlita sig på tillspetsade situationer, och med en historia distribuerad på offer och aktörer på olika platser på jordklotet, berättar filmen skickligt och sugande en spännande och omtumlande historia.

På io9 finns en längre diskussion (med spoilers) av filmen Contagion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar