måndag 8 augusti 2011

British Museum London

Det är inte så många historiska muséer som lockar mig, när allt de visar är trasiga prylar från halvperifera händelser ur historien. Det beror på att de mest spännande föremålen finns samlade på British Museum i London! Marmorfriserna från Akropolis! Skeppskronometern från HMS Beagle! Rosettastenen!!! Det är inte bara de viktigaste föremålen ur världshistorien som de ivriga engelsmännen har samlat, utan minnesmärken från civilisationens framväxt.

Samlingarna är stora och det finns många rum att gå genom. Det kan kännas överväldigande, även om man har hela dagen på sig. En stor hjälp är att British Museum har satt ihop turer med de viktigaste föremålen att söka upp om man har en eller tre timmar på sig, eller om man går med barn. Det finns förstås guidade turer, och multimediaguider (apparater) att hyra som berättar om objekten. Och så finns det Handling sessions! Människor med svag syn kan gå en specialtur där de får röra vid vissa föremål. Även vi som ser obehindrat får faktiskt röra vid några utvalda saker! Här och där finns bord utplacerade där en museianställd berättar och låter intresserade röra vid några mindre objekt. Det är mycket snällt och förstående av British Museum att faktiskt låta besökarna röra vid några saker.


Salarna är indelade efter fyndort och tidsperiod. De många salarna med egyptiska och antika grekiska och romerska skulpturer och friser innehåller så vackra och viktiga föremål: skulpturer av gudar och av samtida människor, portar och utsmyckningar till tempel. Att se dem på nära håll får alla inlästa kunskaper om antik historia och gudasagor att kännas riktigt levande.

Flera salar innehåller också imponerande verk från den assyriska storhetstiden, som de stora människohövdade lejonen som vaktade Kung Ashurnasirpal II:s tempel mer än 800 år f. Kr. Som motvikt till alla enorma skulpturer kommer sedan några salar med små föremål, sådant som använts till lekar och till prydnad. Det är sådant som man inte behövde vara rik och mäktig för att beställa, och därför ger det en inblick i hur vardagslivet kan ha varit. Många små människofigurer, några centimeter höga, finns det att se på. Många av dem dansar och svänger kroppen och sina långa klädedräkter - de som karvat fram de små figurerna var bra på att få fram kroppens tyngd och rörelsen i tyget! En av de dansande figurerna kommer från Benghazi, där som libyska rebeller nu gör uppror mot förtryckarregimen. Tänk att någon för tretusen år sedan skulpterade fram en dansande människa till andra människors glädje.

I en glasmonter visas ett tiotal vackra skålar i olika utföranden: målad keramik, blått glas. De kommer alla från helt olika ställen i världen (främst Medelhavsområdet), men hittades alla tillsammans i en två tusen år gammal grav. Det svindlar när jag tänker på den hängivne samlaren, som fick begravas med sina älskade skålar! De ser så fina ut, särskilt den i intensivt blått glas, att jag kan förstå kärleken.

Fastän de första rummen är fyllda av fascinerande saker, bör man försöka spara tid och ork till alla rummen som kommer sedan! I rummen med föremål från Asien finns fantastiskt vackert utförda gudabilder, skålar, smycken och mer. Det är inte bara hantverket som är specialiserat; gudarna, deras historier och utformningen av deras kroppar är också mycket annorlunda och ovant för mig. Jag skulle vilja komma tillbaka en annan gång med mer tid och engagemang för att ta reda på historien kring de intrikata gudabildsväggar och skåp som visades upp.

Vidare in i muséet och upp en våning visas åter fynd från Europa och närliggande områden, närmare och närmare oss i tid. Vikingar, kristendomens utbredning, handelsmäns samlingar av intressanta föremål och mycket mer visas upp med korta men goda förklaringar.

Som sagt kan man följa en rutt som pekar ut de viktigaste fynden. Den rutten berättar om världens historia, och om hur vi utvecklade vår civilisation. Alla framsteg som bit för bit har hjälpt till att bygga den värld vi har idag! BBC gjorde en programserie om de hundra viktigaste föremålen på British Museum, som fortfarande går att höra här. Man samlade också programmen nedskrivna i en bok, och fastän den var lika tung som resten av mitt bagage köpte jag med mig hem ett signerat exemplar, min egen nyckel till  civilisationens framväxt!

Muséet ber sina besökare om donationer, men det är i princip helt gratis att gå in och se de här mästerverken från alla länder och årtusenden. Världens skatter, tillgängliga för alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar