torsdag 8 januari 2015

Från tsarer till folkkommissarier på Nationalmuseum

Hundrafemtio år av ryskt måleri visas i salarna på Konstakademien där Nationalmuseum är inhyst under sin ombyggnad. Utställningen är kurerad av Ryska Muséet i S:t Petersburg, och ger fina smakprov på konst framställd i Ryssland under 1800- och 1900-talen. Med så stor spännvid blir
det inte rum för fördjupningar, men varje tavla kan ses som en ögonblicksbild, antingen för att den är en direkt avbild av verkligheten eller för att den vittnar om den dåtida stämningen i konstvärlden.


 Många av målningarna från 1800-talet visar myllrande festscener, men även människor som drabbas av hårda tider. En tavla av Pavel Fedotov visar en ung änka i ett kalt rum - hon har fått sälja möblerna för att klara sig. En annan av hans tavlor, Överstens frieri, visar ett rikare hem med kvinnor i dyrbara klänningar med fantastiskt målade glansdagrar. Den ena uppges dock vara nära att svimma, men översten i fråga ser inte kärleksfull ut, och den unga damen ser inte ut att dåna av lycka. En annan liten men kraftfull målning av samme konstnär, Vintersträcka, visar en man på väg längs en gata. Hans hållning vittnar om motvind, ljuset om snöyra, och perspektivet och muren intill honom får vägen att se lång och svår ut.


En annan konstnär, Vasilij Maksimov, lät sin gravida hustru sitta modell för den stillsamma tavlan Framtidsdrömmar. Det är fascinerande att se glimtar av parets enkla men hemtrevliga inredning och krukväxten som tappat flera blad men ändå står kvar i centrum.


På 1900-talet influerades de ryska konstnärerna av kubismen men tog i många fall med sig de klara färgerna från bönders klädedräkt vilket gav tavlorna liv och ljus. En del verk visar det angivna lyckoriket som sovjetmänniskan gemensamt arbetade mot, andra lyckas föra in några detaljer som antyder mindre lyckade aspekter av projektet. Jag minns inte konstnären eller tidsepoken, men ändå den starka bilden av tre kvinnor som har samlats till måltid, men deras ansikten är lika tomma som faten de har framför sig.

Endast ett fåtal av namnen på utställningen är kända i väst; Chagall, Kandinskij, Malevitj och några till. Det är riktigt fint att få se fler goda konstnärer och bilder från ett stort land ganska nära oss i både tid och rum.


Länk till Nationamuseums sida om utställningen

2 kommentarer:

  1. Åh den har jag också varit på! Förutom konsten på väggarna var det fantastiskt att få se den vackra byggnaden, hade inte varit där tidigare. När mina väninnor och jag fikade spelade någon piano bakom stängda dörrar i ngn angränsande sal, fin inramning.. Har kikat på dina årssammanställnigngar och ska läsa mer noggrant senare. Kunde dock konstatera att ja ginte varit så kulturellt på banan i Stockholm.. Min årets största teaterupplevelse var på hemmaplan med Folkteaterns Körsbärsträdgården. Tror du hade gillat den också. :) De sätter förresten upp Faust under våren i regi av Peter Oscarsson - låter det lockande? http://www.gavlefolkteater.se/forestallningar/faust-i-gasklockan/

    SvaraRadera
  2. Vilken extra fint besök du hade som förgylldes av pianospel!

    Så bra att du lockar med Faust, för den är jag rejält intresserad av att se! :)

    SvaraRadera