onsdag 18 februari 2009

Benjamin Buttons otroliga liv


Vill du se en saga? Ett äventyr, en riktig matinéfilm? Har du tre timmar över så är Benjamin Buttons otroliga liv ett riktigt bra val. Den lilla stackars bebisen som föds som en skrynklig liten gubbe - han får växa upp på ett ålderdomshem, och behöver inte alls känna sig konstig och annorlunda. År för år återvinner han krafterna hos en yngre man, och får styrkan och modet att våga sig ut i världen och pröva sin lycka.

Redan som barn träffar han sitt livs stora kärlek, Daisy (Cate Blanchett). Hon är en liten flicka, han är en åldring, och de ger sig ut på egna äventyr i var sin ända av världen. Men någonstans på mitten av livet möts deras tidspilar, och de kan äntligen älska varandra som jämlikar.

Vilket konstigt öde, att födas som gammal och åldras baklänges! Skulle det hända så här, om det hände i verkligheten? Var förhållandet verkligen så harmoniskt mellan vita och svarta människor i New Orleans i början av 1900-talet? Jag tror inte riktigt det, men för filmens skull går jag gärna med på det. Glöm logiken, fastna inte i detaljerna! Även om det blir sorgligt, blir det aldrig svart. Filmen är litet förenklad, som en saga ofta är, ja, man kanske kan säga förgylld i kanterna. En del recensenter har tyckt att tre timmar är en timme för mycket, men det tycker inte jag. Jag skulle inte velat vara utan en minut av den här charmiga filmen.

8 kommentarer:

  1. Tänk, jag var itne alls så imponerad av den här filmen. Den var lite småtrevlig men tycker inte den platsar med de andra nominerade filmerna, inte till bästa film. Cate Blanchett spelar ypperligt och är en fröjd att titta på (liksom Pitt, men det är väl självskrivet;) men det räcker liksom inte. De hoppas över så himla många bra infallsvinklar och uppenbara problem tycker jag, vilket gör att jag var lite irriterad efter att ha sett den. Med det sagt tyckte jag ändå att det var en trevlig film som sagt, men definitivt längt ner på min lista över oscarsnominerade filmer för bästa film. Får man fråga vilken som är i topp hos kulturdelen än så länge?;)

    SvaraRadera
  2. Jag har läst boken men inte sett filmen (än). Boken vållade en del bläddrande fram och tillbaka vill jag minnas. Det tog ett tag att hänga med i åldrandet, eller föryngrandet. Detta var ju innan bloggtid och jag har inget nedskrivet om min läsupplevelse. Men jag har för mig att jag tyckte temat var intressant men att författaren hade kunnat åstadkomma något mer av det.

    Inser också att jag har skrämmande dålig koll på oscarsnomineringarna. Tur det finns bloggar att följa ;-)

    SvaraRadera
  3. Kan då meddela, Hermia, är din gamla favorit (visst minns jag rätt?) Happy Go Lucky, är nominerad för bästa manus..

    SvaraRadera
  4. Alla tycker vi så olika! Tyvärr så kommer ju inte alla de nominerade filmerna att hinna få Sverigepremiär innan galan på söndag, vilket jag tycker är en skam. Något annat som är synd är att några av de bästa filmerna jag sett hittills: Revolutionary Road, Tvivel och The Wrestler inte är nominerade till bästa film m fl kategorier.

    Jag tänker i alla fall skriva ihop min egen önske-post på söndag inför Oscarsutdelning, och hoppas på många kommentarer med andras önske-vinnare! Här finns en bra sammanställning över de nominerade filmerna: http://glambibliotekaren.blogspot.com/2009/01/rets-oscar-nominasjoner.html

    SvaraRadera
  5. Åh, Happy Go Lucky! Nu håller jag tummarna! Ska genast studera de andra nomineringarna!

    SvaraRadera
  6. Och Penelope Cruz!
    Men visst bara två av filmerna har jag sett. I min stad har en del bra filmer en tendens att visas alldeles för kort tid, t ex Revolutionary Road som jag inte hann iväg på. Och som Jenny skriver, de hinner ju inte visas alls vissa.

    SvaraRadera
  7. Hej igen!
    Jag blev mer än förvirrad av gårdagens sändning från Oscarsgalan. För jag har varit så säker på att jag visst läst boken om Benjamin Button. Men så inser jag plötsligt att den baseras på en roman/novell av Fitzferald, och det stämmer ju inte alls. Mina minnen från romanen "Max Tivolis bekännelser" har stämt så bra med beskrivningarna av filmen att jag trott den låg tillgrud för det hela. En del av min litterära världsbild reviderades igår :-)

    SvaraRadera
  8. Det låter inte så konstigt att du blandat ihop böckerna! Som jag läste hos dig verkar det finnas flera historier med liknande tema. En annan, med drag av hela TVÅ av årets Oscarsnominerade filmer, är Times's Arrow av Martin Amis. Som vanligt med hans böcker en hatkärlek för mig.

    SvaraRadera