lördag 29 mars 2008

Pavel Haas Quartet på Konserthuset

Från Prag kommer Pavel Haas Quartet för att uppträda för oss kammarmusikälskare i Grünewaldsalen. De öppnar med Haydns Stråkkvartett i d-moll op. 42, smäckert och vackert spelad. Nästan raka motsatsen följer i Prokofjevs Stråkkvartett nr 1. Det är ett intensivt stycke som drivs framåt av en hetsigt takt, även i den långsamma satsen. Det skapar en jagad, orolig stämning i hela verket, som jag tror kan bli starkare beroende på framförandet. Pavel Haas Quartet spelar det dock med en luftighet som balanserar olusten.

Den oroliga stämningen fortsätter efter paus, då jag får stifta bekantskap med Stråkkvartett nr 1 av mannen som gett kvartetten sitt namn. Det verket innehåller dock flera stråk av slavisk romantik, som gör det glättigare.

Beethovens Stråkkvartett f-moll "Serioso" är förstås mer konventionell än de båda tidigare, men underbart varierad i tempo och nyans. Som extranummer får vi njuta av ännu en landsman. Och det var ju faktiskt bara häromveckan som jag sist fick höra stycket; andra satsen ur Dvoraks stråkkvartett F-dur "Den amerikanska".

Pavel Haas Quartet spelar lätt och flytande, men jag önskar mig nog egentligen mer tyngd och allvar både i klangen och uttrycket för att känslorna skall få resonans.

1 kommentar:

Glamourbibliotekaren sa...

Mmm, nok en herlig kammermusikk-konsert! Det er så fint at de varierer repertoaret såpass i en og samme konsert. Det er veldig lett å tenke perioder og årstall når man hører f.eks. strykekvartetter, så når de hopper fra Haydn til Prokofiev just like that, må man ha evnen til å omstille seg raskt. Men det er en BRA ting! Jeg vet selv at jeg burde være flinkere til å løsrive meg fra teorien og historien og alle "knaggene", og heller bare nyte musikken som om jeg aldri hadde hørt den før eller ikke visste noe som helst om den.